Catinka Kersten
Lente Recept; Aardbei Rabarber Taart
Als je kookt met de seizoenen heb je altijd fruit en groenten als ze op hun aller lekkerst zijn
Zoooooo de lente is áángebroken! Elke stap die je doet ruikt het naar een andere heerlijke bloesem, overal klinken er vogeltjes en in de winkels vindt je weer rabarber en aardbeien uit Nederland. Dat betekend rabarbertaart! Al jaren een favoriet bij mij thuis, maar omdat ik hem een beetje specialer wilde maken voor jullie maak ik hem deze keer met rabarber en aarbei. Zo lekker, zo lente, zo duurzaam want lokaal en in het seizoen! Goed de aarbeien komen nu waarschijnlijk nog uit de kas, dus als je heel puristisch wilt zijn kan je die gewoon vervangen voor nog meer rabarber. Geloof me, er is geen taartje die meer naar lente smaakt, zo fris en geurig.
Hij is nog super makkelijk ook, dus meer tijd om lekker buiten te zijn. 😉 Je bekleed een taartvorm met een eenvoudig deeg, gooit je gesneden rabarber en aardbeien erin, een beetje bloem en suiker erbij en hij is al klaar voor de oven.
foto van https://toriavey.com/
recept: aarbei rabarbertaart
8 personen
voor een vorm van 19 cm doorsnee. Je kan een kleine glazen of aardewerken ovenschaal gebruiken.
Ingrediënten:
Deeg:
– 250 gram bloem
– 50 gram suiker
– 125 gram koude (vegan)boter in kleine blokjes gesneden
– geraspte schil van 1/2 citroen
– 1 groot ei
– een eetlepel (plantaardige)melk
– beetje extra bloem voor strooien
Vulling:
– 250 gram verse rabarber
– 250 gram verse aardbeien
– geraspte schil van 1/2 citroen
– 80 gram suiker
– 4,5 eetlepels bloem (35 gram)
Bereiding:
– Neem een ruime kom en doe er de bloem, suiker en klontjes boter in. Werk de boter door de bloem door het tussen je vingers te wrijven tot het eruit ziet als zand. Je wil niet dat de boter smelt, dus als je erg warme handen hebt is het beter om ze even onder de koude kraan te houden, maak ze wel goed droog want je wil nu nog geen vocht in je deeg.
– Voeg de citroen rasp toe (van een 1/2 citroen, de rest gaat in de vulling), maak een kuiltje in het midden van je ‘zand’ en breek daarin het ei en de eetlepel melk. Roer met een vork alle nattigheid snel door je deeg en kneed vervolgens zo kort mogelijk het deeg tot een bal (weer met koude droge handen). Het is prima als het nog best kruimelig is en slecht gemengd lijkt, hoe langer je het nu bewerkt hoe rubberiger het wordt en dat wil je niet.
– Dek het deeg af en zet minstens 30 minuten in de koelkast.
– Snij dan de rabarber in stukjes en de aarbeien in kwarten, hussel voorzichtig door met de rest van de citroenschil.
– Meng in een klein schaaltje de suiker en bloem.
– Vet de taartschaal in met boter
– Neem dan 2/3 van het deeg en rol dit uit op een bebloemd oppervlak. Bekleed de schaal ermee.
– Verdeel 1/4 van het suiker mengsel over de bodem, leg hierop de rabarber en bedek met de rest van de suiker en bloem. Maak langs de rand het deeg nat.
– Roel de rest van het deeg uit en dek de schaal ermee af. Snij de randen weg en druk de randen met duim en wijsvinger in een mooi patroon of druk samen met een vork. Snij een paar gleuven in de bovenkant om stoom te laten ontsnappen. Eventueel kan je de bovenkant insmeren met een beetje vloeibare boter en er dan nog een beetje suiker overheen strooien.
– Bak 15 minuutjes op 230 graden, verlaag dan de temperatuur naar 180 en bak nog 40-45 minuutjes tot goudbruin. Je kan de taart warm eten, maar de vulling wordt steviger als je hem eerst helemaal laat afkoelen tot kamertemperatuur.