VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

bewust boozen

Welk alcoholische drankje heeft de kleinste ecologische voetafdruk?

bewust boozen - Photo by Ambitious Studio - Rick Barrett on Unsplash

Photo by Ambitious Studio – Rick Barrett on Unsplash

BIER
De gemiddelde Nederlander houdt wel van een biertje en koopt wel 200 flesjes/blikjes bier per jaar! Maar welk biertje kan je het best kiezen als je voor het schap staat te twijfelen?

GLAS OF BLIK
Verpakking is bij bier de belangrijkste overweging. De beste keuze blijkt een flesje of blikje met statiegeld. De impact op het milieu van 5 statiegeldflesjes is ongeveer hetzelfde als 1 flesje zonder statiegeld. Als je kan kiezen tussen een blikje en een flesje met statiegeld, wint het blikje.

AFSTAND
Hoe minder transport hoe beter, gelukkig hoeven we daar bijna niet over na te denken want het meeste bier wat we in Nederland drinken komt lekker uit de buurt (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk).

INGREDIËNTEN
Bij speciaalbier wordt meer mout toegevoegd dan bij pils. Dit bier heeft daardoor de hoogste klimaatimpact. De productie van witbier heeft juist een lagere klimaatimpact, omdat er deels tarwe in plaats van gerst gebruikt wordt.

BIER OF WIJN
Bier is al met al best een bewuste keuze. Een liter bier zorgt bijvoorbeeld voor gemiddeld 4 keer minder CO2 uitstoot dan een liter wijn. Zie de andere kant van dit kaartje voor onze wijn tips.

WIJN
Ook een wijntje gaat er vaak wel in, gemiddeld wel 21 flessen per persoon per jaar! Maar welke fles is de bewuste keuze? en is ‘t wel een fles?

VERPAKKING
De bag-in-box verpakking is het vriendelijkst voor het klimaat. Even wennen misschien, maar handig bij een feestje en je wijn blijft open enkele weken goed (ja, wéken) omdat hij zichzelf vacuüm trekt.
Naast of het glas gerecycled is (groen glas 75%, wit glas 40%), speelt het gewicht van een fles een grote rol. Hoe lichter de fles, hoe minder brandstof gebruikt wordt voor het vervoer. Je kunt dus beter kiezen voor een liter dan voor een halve liter, dat scheelt verpakkingsgewicht per glas. Bubbels zijn (heel passend) het decadentst, want die flessen zijn gemaakt van het dikste glas omdat ze de druk van het koolzuurgas aan moeten kunnen.

AFSTAND
De afstand die de wijn aflegt is minder belangrijk. Wijn in een fles uit Italie, wat met een vrachtwagen vervoerd wordt, heeft een twee keer zo grote impact op het klimaat als wijn in een zak uit Australie, wat per schip naar Nederland komt.

ROOD, WIT OF ROZE
Nee, grapje, voor het klimaat maakt de kleur van de wijn niet uit, maar verspilling wel! We kennen allemaal die wijnkelders met vintage wijnen wel, maar de meeste wijn is echt niet langer houdbaar dan 2 jaar. Een ontkurkte fles is langer houdbaar als je het vacuümmeert en in de ijskast bewaart.

Bron: Milieucentraal – Bier en wijn