VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

bewust bosje bloemen

bloemen zijn prachtig en natuurlijk, maar niet altijd even duurzaam. Welke bloemen kan je het best kopen? En vooral wanneer?

bloemen - Photo by Ioann-Mark Kuznietsov on Unsplash

Photo by Ioann-Mark Kuznietsov on Unsplash

Bloemen zijn prachtig en natuurlijk, maar niet altijd even duurzaam. Veel bloemen komen uit de kas of worden ingevlogen. Koop liefst Nederlandse bloemen van de koude grond. De (eco) bloemist kan je vaak goed adviseren.

EEN KLEINE KALENDER

voorjaar:
tulp, narcis en lelie

zomer:
zonnebloem, gladiool, guldenroede, lelie, vrouwenmantel, akelei, duizendschoon, aster, korenbloem, dahlia, klokjes

herfst:
chrysant, tulp

winter:
eigenlijk zijn snijbloemen in de winter niet zo realistisch. In deze maanden zou je kunnen kiezen voor een klein potplantje (kleinere potplantjes hebben een kleiner klimaatimpact). Je kunt plantjes ook zelf stekken; met de pannenkoekenplant is dat bijvoorbeeld een eitje.

Helaas is er nog onvoldoende informatie over bestrijdingsmiddelen en water gebruik om deze factoren mee te nemen in dit overzicht. Omdat de hele bloem inclusief steel en blaadjes
mooi moet zijn, worden voor snijbloemen veel pesticden gebruikt. Er zijn keurmerken voor bloemen die hier op letten: Biologisch, On the Way to PlanetProof en MPS-A. Op de website van SlowFlowers zijn bloemisten te vinden die gecertificeerde bloemen aanbieden.

Kunstbloemen kunnen een mooi alternatief zijn (ondanks dat die van kunststof zijn gemaakt, kunnen die toch duurzamer zijn). Voor de afwisseling is een abonnement dan leuk.

Wil je een zeker weten lokaal, in het seizoen en pesticide vrij boeket? Ga dan naar een pluktuin of kweek bloemen in je eigen tuin.

Door een goede verzorging heb je langer plezier van je bloemen. Snij of knip de stelen schuin af, zet ze in een schone vaas met schoon water en zorg dat er geen blad onder water staat. Plaats de vaas op een koele plek.

Bron: Bloemen – Milieucentraal

Photo by Diego PH on Unsplash