VANAF €50,- GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND (jep, vet lief van ons)

bewust bosje bloemen

bloemen zijn prachtig en natuurlijk, maar niet altijd even duurzaam. Welke bloemen kan je het best kopen? En vooral wanneer?

bloemen - Photo by Ioann-Mark Kuznietsov on Unsplash

Photo by Ioann-Mark Kuznietsov on Unsplash

Bloemen zijn prachtig en natuurlijk, maar niet altijd even duurzaam. Veel bloemen komen uit de kas of worden ingevlogen. Koop liefst Nederlandse bloemen van de koude grond. De bloemist kan je vaak goed adviseren. Een kleine kalender:

  • voorjaar: tulp, narcis en lelie
  • zomer: zonnebloem, gladiool, guldenroede, lelie, vrouwenmantel, akelei, duizendschoon, aster, korenbloem, dahlia, klokjes
  • herfst: chrysant, tulp
  • winter: tulp

(Helaas is er nog onvoldoende informatie bekend over bestrijdingsmiddelen en water gebruik om mee te nemen in dit overzicht.) Naast deze richtlijnen blijft het lastig om te bepalen wat beter is. 11 kleine roosjes uit Afrika is qua impact bijvoorbeeld kleiner dan een bos grote Nederlandse rozen uit de kas.

Omdat de hele bloem inclusief steel en blaadjes mooi moet zijn worden voor snijbloemen vrij veel pesticden gebruikt. Er zijn keurmerken voor bloemen die hier op letten: Biologisch, On the Way to PlanetProof en MPS-A.

Wil je een zeker weten lokaal, in het seizoen en pesticide vrij boeket? ga dan naar een pluktuin of kweek bloemen in je eigen tuin.

Weinig keuze in de winter? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een potplantje. Potplantjes met een kleinere klimaatimpact zijn de hyacint of tulp, orchidee, kleine potchrysant en kalanchoë. Je kunt plantjes ook zelf stekken; bij bijvoorbeeld de pannenkoekenplant is dat een eitje.

Photo by Diego PH on Unsplash