VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

en wat is BPA dan?

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes.

Wat is BPA en waarom is BPA slecht voor je

Photo by Jonathan Chng on Unsplash

Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat BPA al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Dit vergroot de kans op voedselintoleranties en maakt ze gevoeliger voor infectieziekten.

Als je te veel BPA binnenkrijgt kan het effect op je hormoonsysteem hebben en is het schadelijk voor de vruchtbaarheid. Er zijn nu strenge Europese regels voor BPA in voedselverpakkingen en ook al blijkt uit onderzoek dat de hoeveelheid bisfenol A die je via voedsel binnenkrijgt zeer beperkt is wordt er  ook gepleit (o.a. door het RIVM) voor een strengere Europese norm.

 

BPA komt door het riool, afval(water) van fabrieken en gewone huishoudens in het milieu terecht. Daarnaast ook doordat het langzaam vrijkomt uit materialen die in de openbare ruimte worden gebruikt.

Bronnen:
– Waarom is BPA schadelijk? Rivm
– Wat doet BPA met je lichaam? Voedingscentrum
Hoe kun je BPA vermijden? promovendum