VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

doe mij maar ‘n bakkie!

Of toch liever fris? Wij namen een aantal veel gedronken drankjes voor je onder de loep, want welk drankje is het duurzaamst?

drinken - Photo by Olena Sergienko on Unsplash - feature

Olena Sergienko on Unsplash

KRAANWATER: Het liefste voor het klimaat is een glas puur kraanwater en boffen wij even, want Nederlands kraanwater behoort tot de schoonste van de wereld. De klimaatimpact van 1 glas fleswater is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater. Dit omdat het én verpakt én vervoert moet worden. Water saai? Nee joh. Je kan van alles in je glas gooien om wat smaak toe te voegen, denk aan: citroen, sinaasappel, aardbeien, komkommer, citroenmelisse, basilicum, munt of gember. Super lekker. SAP EN

FRIS: Voor sap of fris zonder prik is een pak de meest duurzame verpakking. Bij fris met koolzuur kun je het beste kiezen voor een PET-fles met statiegeld. Ga voor een groot formaat, tenzij je het niet opmaakt, want 1 op de 20 glazen fris eindigt helaas in de gootsteen. Het verschil qua klimaatvriendelijkheid van sappen is moeilijk aan te geven omdat er zoveel aspecten meespelen. Zelf sinaasappels persen en een pak sap in de winkel kopen is in ieder geval vergelijkbaar wat milieubelasting betreft (sap uit pak komt geconcentreerd per schip uit Brazilië naar Nederland, verse Spaanse sinaasappels met de vrachtwagen).

THEE: Thee is na kraanwater het meest klimaatvriendelijk. De grootste impact komt door het koken van het water. Breng daarom niet steeds een hele waterkoker aan de kook voor één kopje thee. Een pot zetten en die warm houden in een thermos of op een theelichtje is het best.
Helaas blijkt er in veel theezakjes plastic te zitten. Wil je geen risico lopen om microplastic te drinken, kies dan voor losse thee of zakjes van Pukka of Clipper, deze zijn zeker weten plasticvrij. Bij veel andere merken is het helaas vaak niet het geval. Gooi theezakjes ook hierom altijd bij het restafval.

KOFFIE: Bij dit bruine goedje komt 50% van de klimaatimpact door het zetten van de koffie. Laat als je koffie met een koffiezetapparaat zet het apparaat niet aan staan en giet de koffie in een thermosfles. Denk als je cups gebruikt aan hervulbare cups. Soms kan je ze ook weer inleveren zodat het merk ze kan recyclen. Cups, ook met Kiemplant logo of OK Compost logo, moeten bij het restafval evenals koffiepads (in de pads zit plastic en de anderen composteren te langzaam). Drink je graag capuccino? Probeer het eens met met havermelk, dat is volgens ons het enige plantaardige alternatief dat je koffie écht lekker romig maakt.

ZUIVEL: Zuivel is een zware voor het klimaat. de grootste klimaatbelasting zit hem vooral in de uitstoot van methaan door de koeien, een sterk broeikasgas. Helaas wordt een kwart van alle zuiveldranken weggegooid, dus probeer je dat te voorkomen dan ben je al goed op weg. Handig weetje tegen verspilling is dat zuivel tenminste houdbaar is tot een bepaalde datum. THT verstreken, maar ruikt en smaakt het nog goed? Dan is het ook nog goed. Je kunt zuivel het beste goed koud bewaren, ca 4 graden. De warmste plek in de koelkast is de deur, de koudste het onderste schap.

VERDER: Voor de meeste (alcoholische) dranken zijn er biologische keurmerken (EU biologisch, EKO) en topkeurmerken als Fairtrade en Rainforest Alliance en Demeter.

Bronnen: