VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

duurzaam afwassen

Wat is milieuvriendelijker, met de hand afwassen of met de afwasmachine?

afwasssen - Photo by Nathan Dumlao on Unsplash - feature

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Het is meer werk, maar met de hand is beter. De vaatwasmachine verbruikt jaarlijks 2 tot 3 keer meer energie. De belasting voor het milieu zit namelijk vooral in het opwarmen van het water. Het gebruik van water en afwasmiddel of vaatwastabletten is in verhouding minder groot.
Het is wel belangrijk om als je met de hand afwast, weinig warm water te gebruiken, dus met een teiltje en niet onder de lopende warme kraan. Als je een close-in boiler hebt, of voorspoelt met veel warm water kan je de vaat toch beter direct in de machine zetten.

MET DE HAND
– Gebruik een teiltje of doe de stop in de gootsteen.
– Spoel niet (lang) voor met warm water
– Veel vaat wat niet vettig is, ontbijtbordjes bijvoorbeeld, wordt ook schoon met koud water.
– Schaf een zonneboiler aan! 😉 of overweeg een hr-ketel als je een elektrische boiler of keukengeiser hebt. In sommige gevallen werkt het ook om sneller water warm te maken met een waterkoker.
– Er zijn diverse afwasborstels die niet van plastic zijn, maar bijvoorbeeld van kokosvezel en hout. Scheelt ook microplastic in het grondwater.
Is je afwasborstel heel vies, in de afwasmachine wordt ie weer helemaal schoon.
– Pak niet teveel afwasmiddel, meestal kan je al met 1 theelepel uit de voeten. Ook al is het schuim weg, dan nog doet de zeep haar werk. Er zijn diverse ecologische afwasmiddelen op de markt, ook in vaste vorm (minder plastic, compacter en schoner te vervoeren). Giet je sopje altijd binnen weg. De rioolzuivering zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, ook van biologisch afbreekbare zeep, worden afgebroken.
– Bij aangekoekt vuil helpt weken heel goed. Is het heel hardnekkig, week het een nachtje in soda of doe een azijn met (koud) water in de pan.
– Thee-aanslag is heel makkelijk te verwijderen met een doekje en wat zout.

VAATWASSER
– Voorspoelen is niet nodig, de restjes van je bord kunnen in de afval- of gft-bak.
– Gebruik het eco-programma, het energielabel geldt alleen bij dit programma.
– Snij je vaatwastablet doormidden, veelal is een halve tablet ruim voldoende!
– Verder inkoppers als, zorg dat je machine vol zit, zorg dat het filter schoon blijft en zorg voor een zo energievriendelijk mogelijke verwarming van het water.

Bron: Milieucentraal – Afwassen