VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

duurzame wastips

hoe houd je je kleding het langst mooi? En hoe was je kleding op een duurzame manier?

wassen - feature

Ecologische wasstrips. Foto van LIV+LINN

– Was je kleding minder vaak, daar blijft het ook mooier van.

– Vul de wasmachine bij katoen tot er een vuist over is, zo kan het water er nog goed doorstromen. Voller is milieuvriendelijker omdat je minder vaak wast en het water wordt minder warm bij een halfvolle trommel. Bij synthetische was, wol en fijne kan de trommel ongeveer halfvol.

– Als je was niet erg vies is, was dan op 30 graden (of lager). Eens in de paar maanden een lege machine op 60 tot 95 graden draaien voorkomt geurtjes en wasluis (geen beestjes, maar een voedingsbodem voor bacteriën) en je machine gaat langer mee.

– Kies het juiste wasprogramma, hoe langer hoe beter.
Het meest zuinig is het katoenprogramma. Deze duurt langer, maar gebruikt minder water en stroom, net als de ecostand.

– Zelfgemaakt wasmiddel (van Marseillezeep) is niet milieubelastend en wast goed schoon.
Poederwasmiddel geeft minder afval, de verpakking is van karton en ze zijn door de vorm energiezuiniger te vervoeren en op te slaan. Wastabletten hebben veel verpakkingsmateriaal en zijn vooral voor hard water. Wasnoten zijn zeer milieuvriendelijk en kunnen op de composthoop na gebruik. Ze lossen echter geen vet op. Ecologische wasmiddelen werken soms beter bij een hogere temperatuur, maar zijn een goede groene keuze. Over wasbollen met magnetische krachten is de wetenschap verdeeld.

– Bij het wassen van synthetische stof (fleece, polyester en acryl) komen microvezels vrij. Vloeibaar wasmiddel geeft minder microvezels dan poeder. De zeoliet (een niet-oplosbaar mineraal) in het poeder werkt als scrub. Een speciale waszak zoals de Guppyfriend beschermt kleding en houdt microvezels tegen.

– Gebruik niet teveel wasmiddel, je was wordt minder schoon (spoel het in ieder geval goed). De dosering hangt af van de viesheid, hoeveelheid en waterhardheid. Zelfs bij wastabletten kan de dosering te hoog zijn. Vaak kan je af met minder dan wordt aangeraden.

– Wasverzachters zijn milieuvervuilend. Azijn zorgt ervoor dat de laatste restjes zeep uit de was gespoeld worden, werkt een beetje maar is vooral goed voor je machine (tegen kalkaanslag). Was wordt zachter door minder hoog te centrifugeren. Sla het goed uit, trek het in model en laat het bij voorkeur buiten drogen (beweging maakt zachter). Strijken werkt ook. Van buiten drogen ruikt de was lekkerder, wasparfum kan ook wonderen doen. 

Bronen: