VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

vlaggetjes voor feestbanner nieuwsbrief
Picture of Ilonka Blok

Ilonka Blok

Er is er één één!

voor mij persoonlijk is het sowieso een feestjaar. mijn oudste dochter doet eindexamen en wordt 18, mijn lief wordt 50 net als veel vrienden. ik heb letterlijk (zoals mijn dochters dat zeggen) gisteravond van een heerlijk feestje genoten bij een vriendin die nu ook 50 is geworden. en nou is ook mijn jongste ‘kind’ één!

Dankzij of voor fairhip ga ik vaak op onderzoek uit om te kijken hoe je het verschil/een verschilletje maakt. Door het feestgedruis lag het thema dit keer voor de hand. Ik heb me onder andere ondergedompeld in drankjes (op feestjes) en ik vind het leuk om mijn nieuw vergaarde wijsheid met jullie te delen.

Wist je bijvoorbeeld dat je het beste biertjes kunt kopen met statiegeld, en dan bij voorkeur witbier of gewoon bier en geen speciaalbier wegens de hogere klimaatimpact van de ingrediënten? Bij wijn is een bag-in-box met meest vriendelijk voor de aarde, de kleur of waar het vandaag komt (ook al moet het de wereld over reizen) is minder belangrijk. Dit komt vooral door de zwaarte van de verpakking. Een glazen fles is zwaar en kost meer brandstof bij het vervoeren. Bubbels zijn helaas in zwaardere flessen verpakt om de druk van het koolzuurgas aan te kunnen. Maar ik vrees dat ik die niet kan laten staan, zeker niet op een feestje ;-).

duurzaam bier wasted beers circulair bier

 

Deze fijne biertjes van ‘Wasted Beers’ hebben geen statiegeld, maar ze zijn wel gemaakt van brood dat anders weggegooid zou worden!

Het allerbeste voor de wereld is uiteraard gewoon kraanwater. De klimaatimpact van 1 glas fleswater (met of zonder smaakje) is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater! Dus een karaf met heerlijk hollands kraanwater, eventueel opgefleurd met wat citroen, sinaasappel, aardbeien, komkommer, citroenmelisse, basilicum, munt of gember wint het dik op het feest. Bij sap en fris waren er niet echt eye-openers. Zelf sinaasappels uitpersen en een pak sap kopen heeft dezelfde impact. Het is vooral handig om goed in te schatten hoeveel er van iets gedronken wordt, er wordt nogal veel verspild na feestjes.

Zuivel is natuurlijk niet heel gebruikelijk op een feestje, maar in de koffie wordt vaak melk gedronken. Denk eens aan havermelk, dat is ook lekker romig en schuimt bijna net zo mooi. Thee is tenslotte na kraanwater het meest milieuvriendelijk. Het koken van water is het meest belastend en dat is iets waar je makkelijk rekening mee kunt houden door de waterkoker niet meer te vullen dan nodig.

Er zijn nog heel veel andere groene ontdekkingen op feestgebied. Daar ga ik me deze maand verder in verdiepen. Naast alle ellende momenteel in de wereld wens ik iedereen de komende tijd  kleine of grote viermomenten toe. Al verwen je jezelf met iets lekkers, een leuk solo-geniet-feestje.