VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

DEET

Als je een middel koopt om insecten te weren dan zit er bijna altijd DEET in. Wat is dit spulletje en waarom proberen wij het te vermijden? (Maar niet altijd?)

Is DEET slecht voor je?

Photo by Angela Handfest on Unsplash

DEET (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) werd in de Tweede Wereldoorlog  door het Amerikaanse leger ontwikkeld. Het is een chemisch middel wat het reukvermogen van muggen en andere insecten verstoord.

Het enige natuurlijke alternatief waarvan de effectiviteit is bewezen in wetenschappelijke (veld)studies is het ingrediënt Lemon-eucalyptus.

Als je anti-insectenmiddel met DEET erin gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, is dit veilig voor volwassenen. Bij bepaalde doelgroepen, zoals baby’s, (jonge) kinderen en zwangeren is er wel een risico door blootstelling aan DEET.
 

Een te hoge blootstelling aan DEET kan door schadelijke effecten op het zenuwstelsel leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Daarom zijn er beperkingen in het aantal keer per dag en vanaf welke leeftijd dat je producten met DEET mag gebruiken. Op de verpakking staat precies hoeveel en hoe vaak per dag je een product met DEET mag gebruiken.

In landen waar gevaarlijke ziekten door muggen worden overgebracht, weegt het risico van mogelijke bijwerkingen door DEET niet altijd op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van anti-muggenmiddelen in het buitenland de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Bronnen:
WaarZitWatIn.nl – DEET
Apotheek.nl – DEET
Wikipedia.org – DEET