VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

Is katoen duurzaam? En wat betekend GOTS?

Katoen is een van de fijnste materialen om kleding van te maken, en het is een natuurlijke vezel die volledig biologisch afbreekbaar is. Waarom is katoen dan toch één van de grootste vervuilers op het moment? En is Biologisch katoen (GOTS) dan beter?

is katoen duurzaam of niet

Photo by Henry & Co. on Unsplash

Een heel groot gedeelte, 2,5%, van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. Door de vele ziektes en plagen bij katoen wordt 16% van de chemische bestrijdingsmiddelen bij dit gewas ingezet, er is geen ander landbouwgewas waarbij zoveel pesticiden wordt gebruikt.
Als er meer ecologische productiemethoden gebruikt worden noemen we het katoen ecokatoen. Biologisch katoen is als er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas komt.

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat zich richt op biologisch katoen. Het keurmerk stelt eisen aan zowel de productie van het textiel als aan de verdere verwerking ervan.
Minstens 70 procent (made with organic) of tenminste 95 procent (organic) van de stof moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan.
Al het afvalwater van bijvoorbeeld verven of bleken moet gezuiverd worden. Chemische middelen zoals kleurstoffen moeten aan basisregels voor biologische afbreekbaarheid en giftigheid voldoen. Daarnaast moet onder andere worden gelet op efficiënt gebruik van water en energie, op goed verpakkingsmateriaal en goede arbeidsomstandigheden.

Bronnen:
– Global Organic Textile Standard – keurmerkwijzer van Milieucentraal
– Katoen – Wikipedia