VANAF €50,- GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND (jep, vet lief van ons)

koelkast en vriezer

Sta jij wel eens stil bij je koelkast en vriezer? Of ze je onnodig geld kosten...

koelkast - Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash - feature

Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash

Als je portemonnee het toelaat kies dan voor een energiezuinige koelkast of vriezer met energielabel A+++. Label A zonder de + is de slechtste optie. B, C, en lager bestaan zelfs niet meer! Als je geen zuinige koelkast hebt, denk er over om hem te vervangen. De energie die je daardoor bespaart weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast of vriezer. Een oude koelkast kan goed gerecycled worden, dus dat is uiteindelijk milieuvriendelijker dan weggeven of verkopen.

DE KOELKAST
• 4 graden is de beste temperatuur voor de koelkast.
• Bewaar tomaten, paprika, komkommer, courgette, aubergine en tropisch fruit buiten de koelkast. Bewaar asperges en kruiden als koriander en peterselie in een natte theedoek. Zo blijven ze langer vers.
• De indeling van je koelkast kan je helpen om alles beter te bewaren. Leg de kort houdbare producten vooraan, dan vergeet je ze niet.
• Als je koelkast een vriezer heeft is de plank daar het meest dichtbij het koudst. Achterin de ijskast is het ook kouder. De deur is de warmste plek.
-koudste plek: rauwe producten als vis en vlees
-midden: boter, kaas, beleg, zuivel en kliekjes (eerst laten afkoelen).
-groentela: groente en fruit
-deur: drank

DE VRIEZER
• -18ºC is dé beste temperatuur voor de vriezer.
• Noteer op de ingevroren producten de datum waarop het is ingevroren en wat er in de verpakking zit.
• Vries brood in als het nog vers is.
• Doe het eten dat je invriest altijd in een gesloten verpakking.
Hoe lang je voedingswaren kunt bewaren hangt af van hetgeen dat je invriest:
• Brood: 1 mnd
• Fruit: 1 jr, mits bij de banaan de schil eraf is en bij appels en peren het klokhuis is verwijderd.
• Gebak: 1 mnd
• Gehakt, lam en gevogelte: 3 mnd
• Groente (geblancheerd): 1 jr
• IJs: 1 jr
• Kliekjes: 3 mnd
• Peulvruchten en rijst: 3 mnd
• Rundvlees: 9 mnd
• Varkensvlees: 2 mnd
• Vis (mager): 6 mnd
• Vis (vet): 3 mnd