VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

koelkast en vriezer

Sta jij wel eens stil bij je koelkast en vriezer? Of ze je onnodig geld kosten...

koelkast - Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash - feature

Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash

Om te beginnen is het belangrijk hoe energiezuinig je apparatuur is. Als je portemonnee het toelaat kies dan voor energielabel A+++. Label A zonder de + is de slechtste optie. (B, C, en lager bestaan zelfs niet meer!) Als je geen zuinige koelkast hebt, denk er over om hem te vervangen. De energie die je daardoor bespaart weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast of vriezer. Een oude koelkast kan goed gerecycled worden, dus dat is uiteindelijk milieuvriendelijker dan weggeven of verkopen.

TIPS VOOR DE KOELKAST
• 4 graden is de beste temperatuur voor de koelkast. Zet zo’n klein thermometertje in het midden van je koelkast en houd deze in de gaten, vooral als de seizoenen wisselen kan het zijn dat je de instelling van je koelkast even moet aanpassen.
• De indeling van je koelkast kan je helpen om alles beter te bewaren. Leg de kort houdbare producten vooraan, dan vergeet je ze niet.
• Als je koelkast een vriezer heeft is de plank daar het meest dichtbij het koudst. Achterin de ijskast is het ook kouder. De deur is de warmste plek.
         -koudste plek: rauwe producten als vis en vlees
         -midden: boter, kaas, beleg, zuivel en kliekjes. (eerst laten afkoelen).
         -groentela: groente en fruit
         -deur: drank
• Bewaar asperges en verse kruiden in een natte theedoek. Zo blijven ze langer vers.
• Bewaar tomaten, paprika, komkommer, courgette, aubergine en tropisch fruit buiten de koelkast.
• Toch iets beschimmeld geraakt? Zonde, maar dit kan je echt beter weggooien. Ook als je bijvoorbeeld denkt een schimmelplekje gewoon weg te kunnen scheppen uit je potje jam is de kans groot dat het al onzichtbaar door de pot verspreid is. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging. Een belangrijke uitzondering is harde kaas; hier kan je een schimmel plekje gewoon van weg snijden (en dit doet de kaasboer ook elke ochtend), harde kaas blijft veilig om te eten.

TIPS VOOR DE VRIEZER
• -18ºC is dé beste temperatuur voor de vriezer.
• Noteer op de ingevroren producten de datum waarop het is ingevroren en wat er in de verpakking zit.
• Vries brood in als het nog vers is.
• Doe het eten dat je invriest altijd in een gesloten verpakking.
Hoe lang je voedingswaren kunt bewaren hangt af van hetgeen dat je invriest:
• Brood: 1 mnd
• Fruit: 1 jr, mits bij de banaan de schil eraf is en bij appels en peren het klokhuis is verwijderd.
• Gebak: 1 mnd
• Gehakt, lam en gevogelte: 3 mnd
• Groente (geblancheerd): 1 jr
• IJs: 1 jr
• Kliekjes: 3 mnd
• Peulvruchten en rijst: 3 mnd
• Rundvlees: 9 mnd
• Varkensvlees: 2 mnd
• Vis (mager): 6 mnd
• Vis (vet): 3 mnd

Bron: De beste bewaartips – Voedingscentrum