VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)
ZOMERSLUITING: 15 juli t/m 6 augustus verzenden we geen pakketjes. Plaats je bestelling dus voor die tijd. :)

milieuvriendelijkste kerstboom
Picture of Catinka Kersten

Catinka Kersten

oh, denneboom

Welke kerstboom is nou eigenlijk de beste boom?

Wat is de milieuvriendelijkste kerstboom? Dat is lastig om te bepalen omdat elke soort kerstboom het milieu op een andere manier belast én het ligt aan jouw persoonlijke situatie. De milieuvriendelijkste boom voor de een is niet altijd ook de milieuvriendelijkste kerstboom voor de ander. Gelukkig hebben wij de feiten voor je opgezocht.

HOUD HET LOKAAL

Als je kijkt naar de impact op het klimaat bij de productie, het transport en het wegdoen van een (kunst)kerstboom is dit ongeveer gelijk aan 25 kilometer autorijden. Bij deze vergelijking is uitgegaan dat een echte kerstboom 1 kerst meegaat en een kunstkerstboom ca 10 jaar. Dus een tweedehands kunstboom is een fantastisch idee, maar niet als je er 30 km voor moet rijden. En elk jaar 10 km op en neer rijden voor een huurboom is al helemaal niet gunstig helaas.

ECHT OF NEP

Een echte boom ruikt heerlijk en is natuurlijk, maar sommige bomen komen van ver en bij de teelt worden er kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, wel veel minder dan bij groente en fruit. Milieuvriendelijk gekweekte bomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of Planet Proof (voorheen Milieukeur) en je kan altijd even vragen waar de boom vandaan komt, hoe dichterbij hoe beter!

Een kunstboom in al zijn plastic glorie lijkt op het eerst gezicht misschien niet erg milieuvriendelijk, maar als je een kunstboom minstens 10 jaar gebruikt heeft deze zeer waarschijnlijk een lagere impact op het milieu dan elk jaar een nieuwe echte boom. Nog beter is een tweedehands kunstboom in de buurt te vinden en daar zo lang mogelijk mee te doen. Is jouw kunstboom op een gegeven moment toch echt helemaal op? Bied hem dan aan bij grofvuil zodat de giftige dampen goed afgevangen kunnen worden.

EEN LEVENDE BOOM

Een huurboom is goed voor de ziel omdat ze net zo heerlijk ruiken als die ouwe vertrouwde kerstboom, maar je hoeft hem niet in het nieuwe jaar op die trieste stapel op de stoep te smijten. Helaas is het voor het milieu niet altijd de beste keuze. Tenzij je in de buurt van een huurbomen bos woont wordt het transport als snel belastend. Ook moet je heel goed voor je boom zorgen, anders overleeft het boompje de schok van jouw droge warme woonkamer niet. Zou een huurboom inderdaad van te ver moeten komen, maar heb je wel een tuin? Dan kan je natuurlijk een levende boom kopen en die in je tuin plaatsen na de kerst. Kies dan voor een boompje met een grote kluit, houd de temperatuur in huis zo laag mogelijk, zet de boom niet in de buurt van een kachel en houdt kluit en naalden vochtig.

OUT OF THE BOX

Wie zegt dat het een naaldboompje MOET zijn? Misschien heb je wel al een hele mooie kamerplant staan die ook lichtjes en ornamenten kan dragen!