VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

poetsen, poetsen, poetsen

Hoe kan je op een duurzame manier je huishouden doen? Hoe maak je je huis schoon op een manier die milieubewust is?

poetsen - Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Als je graag zo milieuvriendelijk mogelijk wilt schoonmaken is het volgende belangrijk:
– Gebruik niet teveel warm water
– Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel
– Gebruik geen producten met vluchtige organische stoffen (zoals glasreinigers, spiritus en luchtverfrissers) of spuitbussen met propaan, isobutaan of lachgas (distikstofoixide) als drijfgas.

Vroeger werden schoonmaakmiddelen van zeep (dierlijke of plantaardige vetten) gemaakt. Sinds de jaren ‘60 worden de wasactieve stoffen uit aardolie gehaald. Beide methodes belasten het milieu. Aardolie raakt op en zorgt voor uitstoot van CO2. Plantaardige grondstoffen hebben water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig, en zorgen soms voor ontbossing. Let bij het kopen op de ingrediënten (zoals vluchtige organische stoffen, ecologische/biologische oorsprong of palmolie) en een eventueel keurmerk.

VERDERE TIPS
– Gooi je sopje door de afvoer, de rioolzuivering breekt bepaalde schadelijke stoffen af.
– Meng schoonmaakmiddelen niet, soms kunnen er schadelijke gassen vrijkomen.
– Gebruik geen chloor bij het schoonmaken van je wc. Chloor is niet goed afbreekbaar en dus slecht voor het milieu. En ook schadelijk om in te ademen. Het desinfecteert alleen, maar reinigt of ontkalkt niet. Vaak goed schoonmaken werkt beter.
– Gebruik geen glasreinigers of spiritus voor ramen en spiegels. Met water en (afwas)zeep maak je ze makkelijk schoon. Strepen voorkom je met nazemen (eventueel met water en azijn).
– Kalk verwijder je met azijn, je kan het samen met een nat keukenpapiertje eraf weken.
– Lijm van etiketten of stickers kan makkelijk verwijderd worden met (zonnebloem)olie of pindakaas. Dat laatste hebben we zelf nog niet uitgeprobeerd. 🙂
– Afvoer kan je ontstoppen met kokend water en baking soda, of soda i.c.m. azijn. Laat dit 10 minuten inwerken. Giet vervolgens een bodempje heet water in de gootsteen en trek met zo’n rubberen ontstopper op een houten stok de verstopping omhoog. Heeft je gootsteen zo’n extra gaatje bovenin, houdt deze dan dicht met een nat doekje. (Koffiedik door de gootsteen spoelen wordt ook wel eens geadviseerd, maar zorgt voor slib en vergroot soms juist de kans op verstopping.)
– Wil je afval scheiden, maar je twijfelt? Check de ‘afvalscheidingswijzer’app.

Bron: Milieu centraal