VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

truusdemier
Merel Kortekaas

Merel Kortekaas

Tuut-tuut-tuut-tuut Truus de Mier

wie kent haar nog uit de fabeltjeskrant: truus (juffrouw) de mier? een nerveus, haastig en gejaagd typetje, bekend om haar uitspraak ‘tuut-tuut-tuut-tuut!’. het leven van deze ijverige huismier draaide volledig om poetsen en boenen. als haar huis niet brandschoon was, was ze uit haar hum.

 

Gelukkig draait mijn hele leven niet alleen om het huishouden, maar ik hou wel van een opgeruimd en schoon plekkie. Het was vroeger bij ons de normaalste zaak van de wereld om je kamer op te ruimen, te helpen met de afwas (wel vervolgens ruzie wie wast en afdroogt) en op den duur zelfs (groten)deels het huishouden te doen omdat de ouders/verzorgers soms nog drukker waren dan ons kinders. Regelmatig denk ik ook aan de koperen gaspitten bij mijn grootouders thuis die na elke kookbeurt grondig werden gepoetst. Goed, uit zo’n nest kom ik dus! =)

Eenmaal op kamers kwamen deze vaardigheden goed van pas. En met een heus eigen klusjesman was ons studentenhuis nog fraaier en schoner dan menig ander (grote mensen) huis. Later helemaal op mezelf en nog iets later weer met mijn lief samenwonend, is het huis nog steeds mooi en proper. Maar de schoonmaakmiddelen zijn in de tussentijd wel veranderd. Waar ik als student overal chloor in mikte, gebruik ik nu milieuvriendelijke alternatieven. Hetzelfde geldt voor alle andere schoonmaakmiddelen. Als Feyenoorder kún je ook gewoon niet meer thuiskomen met Ajax allesreiniger…

Een stuk (Aleppo, Marseille) zeep raspen, eventueel soda erbij gooien, kort koken en hoppa: je hebt schoonmaakmiddel voor je was, keuken en badkamervloer of vloeibare handzeep. Weg met al die dure en plastic flessen. Wel natuurlijk een paar bewaren voor je eigen schoonmaakgoedje =)

Verder ben ik (zonder in een ziekenhuis te belanden) erachter gekomen dat je niet zomaar schoonmaakmiddelen moet mengen: er kunnen namelijk schadelijke gassen vrijkomen. Check betrouwbare bronnen (bijvoorbeeld milieu centraal) en niet de vage blogs.
En glasreinigers of spiritus voor ramen en spiegels? Wat een onzin; met water en (afwas)zeep gaat het keimakkelijk en dat heb je altijd wel in huis!

Kortom, jong geleerd is oud gedaan, maar je bent nooit te oud om bij te leren =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *