Catinka Kersten
Vegan worteltaart met vegan cream cheese frosting
je favoriete recepten veganistisch maken is vaak helemaal niet zo moeilijk, catinka doet het met haar eigen worteltaart met verrassend lekker resultaat
Hoewel ik zelf geen veganist ben vind ik het wel heel leuk om af te toe te kijken of mijn favoriete recepten niet ook gewoon zonder dierlijke producten zouden kunnen. Soms lukt dit wel en soms niet (eierkoeken moeten toch echt met ei vrees ik), maar laatst had ik er eentje die zó goed was gelukt dat ik het proces van het recept omzetten graag met jullie deel.
Stel je bent zelf niet veganistisch (of vegetarisch), maar je wil wel kunnen koken voor veganistische (of vegetarische) vrienden, dan is het goed om te weten dat je vaak helemaal niet op zoek hoeft te gaan naar hele nieuwe recepten. Veel dierlijke ingrediënten zijn heel gemakkelijk te vervangen door plantaardige alternatieven, dus dan kan je gewoon jouw eigen oude vertrouwde gerechten maken.
Worteltaart is een van mijn favoriete taartjes om te maken en voor mijn vriend is het een van zijn favoriete taartjes om te eten. Hierdoor voelde het wel een beetje riskant om te morrelen aan het recept, want als het niet tenminste net zo lekker was dan zou ik het horen ook!
De enige dierlijke ingrediënten in deze taart zijn ei in de cake en roomkaas in de glazuur.
Het ei verving ik door een inmiddels oude veganisten truc: gemalen lijnzaad. Als je daar een eetlepel van mengt met twee eetlepels heet water dan wordt dit na een paar minuten een gelachtige substantie die heel goed bind. Prima vervangen voor ei in cakes.
foto van puursuzanne.nl
Voor de roomkaas moest ik google raadplegen, maar daar vond ik een fantastisch eenvoudig recept van Alison Andrews op lovingitvegan.com. Zij gebruikte ongebrande cashews en ik voegde daar zelf nog edelgistvlokken aan toe om de smaak extra richting kaas te trekken. Edelgist klinkt misschien als een wtf ingrediënt, maar veel supermarkten hebben het inmiddels gewoon en ekoplaza heeft het sowieso in de schappen staan. Het zijn gewoon vlokken van bewerkte gist en ze smaken een beetje kazig, hiermee maak je snel een gerecht iets hartiger.
Foto en idee voor de cashew roomkaas glazuur van Alison Andrews op lovingitvegan.com
Verder hoefde ik helemaal niets te vervangen! Een kind kan de was doen, fluitje van een cent, ‘n vegan eitje.
En? was het net zo lekker als het originele recept? JA. Aan de cake zelf merkte ik geen verschil en de glazuur was stiekem misschien zelfs wel lekkerder dan de klassieker van roomkaas gemaakt. Deze vegan versie heeft een fantastische romige frisse smaak, met nét dat beetje extra notigheid. Heerlijk.
recept: Vegan Worteltaart met Vegan Cream Cheese Frosting
Voor een taartvorm van 18 cm doorsnee
Maak deze taart ongeveer 12 uur van tevoren, dan komen de smaken nog beter tot hun recht
Ingrediënten:
Vegan roomkaas glazuur:
– 75 gram ongebrande cashews
– 15 ml citroensap
– 25 gram volvette kokosmelk (18%)
– 4 theelepels edelgist vlokken
– 50 gram kokosolie op kamertemperatuur
– 70 gram poedersuiker
– 1/8 theelepel zout
Cake:
– 3 eetlepels vers gemalen lijnzaad
– 6 eetlepels kokend water
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel baksoda
– 1 theelepel koek en speculaaskruiden
– 2 theelepel gemalen gember
– 1/4 theelepel zout
– 250 gram wortelen geraspt
– 1 sinaasappel geraspt
– 40 gram amandelen gehakt
– 75 gram walnoten gehakt
– 150 gram (riet)suiker
– 1 zakje bourbonvanillesuiker
– 100 ml vloeibare bakboter
– 1 eetlepel citroensap
Garnering:
– Eventueel citroenjam of marmalade
– Extra walnoten naar smaak
Benodigdheden:
– bakvorm van 18 cm doorsnee
– Bakpapier
– Handmixer
– Kleine keukenmachine of een staafmixer
Bereiding:
Glazuur deel 1:
– Doe de cashews in een hittebestendige schaal en giet er kokend water op en dek af. Laat minstens 1 uur wellen. Ga ondertussen verder met de cake.
Cake:
– Doe de lijnzaad en water in een schaaltje en laat dit 10 minuten afgedekt wellen.
– Bekleed de bodem van een 18 cm bakvorm met bakpapier. Vet de randen in met vloeibaar bakboter en bestuif met bloem.
– Meng in een kleine kom de zelfrijzendbakmeel, baksoda, specerijen en zout
– Zet in een andere schaal de geraspte wortel, sinaasappelraspt en de gehakte noten klaar.
– Doe de lijnzaad en de rietsuiker en vanillesuiker in een kom en mix dit met een handmixer een paar minuten om de suiker een beetje op te lossen en de lijnzaad een beetje op te schuimen. Mix vervolgens kort de vloeibare bakboter en de citroensap er doorheen.
– Neem dan een spatel en roer in delen het bloemmengsel door het lijnzaad mengsel.
– Roer vervolgens het wortelmengsel door het beslag.
– Stort in een springvorm en bak 60-70 minuten op 160 graden tot lichtbruin en er een prikker weer schoon uit komt. Dek de bovenkant af als hij te snel bruin wordt. Laat helemaal afkoelen.
Glazuur deel 2:
– Doe de verbrokkelde kokosolie en de uitgelekte cashews in een kleine keukenmachine en maal ze fijn.
– Voeg vervolgens de poedersuiker toe en maal verder.
– Voeg tot slot de rest van de ingrediënten toe en maal maal maal. Dit kan je waarschijnlijk ook met een staafmixer doen. Als het een gladde pasta is, is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren, maar zorg dat je het op tijd uit de koelkast haalt want op kamertemperatuur smeert de glazuur beter.
Samenstellen van de taart:
– Als de taart helemaal afgekoeld is snij je hem in twee plakken. Neem de onderste helft van de taart en smeer de helft van de glazuur hierop, smeer eventueel een laag citroenjam op de glazuur en dek af met de bovenste helft van de taart. Smeer de rest van de glazuur bovenop de taart en garneer eventueel met gehakte walnoten.
– laat de taart 12 uur in de koelkast rusten, dan komen smaken en texturen helemaal samen.