VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

vlekken verwijderen

Je kleding wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden, want hoe langer je er mee doet doet, hoe minder groot de ecologische voetafdruk. Maar dan, de horror, een vlek! Geen zorgen, wij vertellen hoe je deze lastige vlekken weer uit jouw mooie kleding krijgt

vlekken - Photo by Dan Cristian Pădureț on Unsplash

Photo by Dan Cristian Pădureț on Unsplash

ALGEMEEN : Schraap eerst (indien van toepassing) met een mes het ergste vuil weg. Laat een vlek niet intrekken/opdrogen, maar spoel het gelijk uit. Doe het stuk stof (ook al is de vlek iets ouder) in een emmer (koud) water en eventueel wat zeep (niet teveel) tot dat je tijd hebt om het te wassen.
Met geduld en weken kan je sowieso veel vlekken oplossen. Wrijf de vlek in met een vochtig Marseille- of Aleppozeepje voor je het gaat wassen. Werkt ook goed voor vieze overhemdkragen en mouwen.

VET VLEKKEN : Behandel vetvlekken zo snel mogelijk. Smeer de vlek in met een vetoplosser zoals Marseillezeep of afwasmiddel. Vervolgens goed uitspoelen in de wasmachine. Je kunt ook wat talkpoeder of zout op de vlek doen en 10 minuutjes laten intrekken. Wrijf het talkpoeder of zout vervolgens zachtjes met een tandenborstel in de vlek en haal wat niet is ingetrokken weg. Borstel nogmaals zachtjes aan beide kanten over de vlek en was het in de wasmachine.

RODE WIJNVLEKKEN : Houdt de vlek goed nat (eventueel met bruiswater). Strooi er zout op, zodat de vloeistof geabsorbeerd wordt.

CHOCOLADEVLEKKEN : Maak de vlek nat met water en smeer de vlek vervolgens goed in met Marseille/Aleppozeep. Laat het weken. Spoel goed uit en was het in de wasmachine.

TOMATENPUREE EN KETCHUP : Behandel de vlek zo snel mogelijk met water en wat citroensap of wat afwasmiddel. Laat het intrekken en was het in de wasmachine.

ZWEETVLEKKEN : Zweetvlekken en zweetgeur verdwijnen als sneeuw voor de zon als je het een nacht in een emmer met water en een een scheut azijn weekt. Was vervolgens je kleren met de gewone was.

BLOEDVLEKKEN : Koud water werkt het beste bij bloedvlekken. Dus niet heet wassen!
Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Je kan het een tijd laten weken in een emmer koud water. IJsblokjes werken ook heel goed. Deze kan je ook gebruiken bij bloedvlekken op stof dat niet in de wasmachine kan. Je wrijft dan met een ijsblokje over de vlek en dept het met een schone doek.

LIPPENSTIFT : Niet wrijven, want dan trekt de vlek dieper in de stof. Het beste kan je de vlek behandelen met ontsmettingsalcohol tot het pigment weg is en het vervolgens wassen.

ZONNEBRANDCRÈME : Dep de zonnebrandcrèmevlek met een schone doek. Wrijf er wasmiddel op en spoel af met koud stromend water. Laat het weken in een mengsel van gelijke delen azijn en water en was het in de wasmachine.

Bron: Milieucentaal – Hoe zorg je goed voor je kleren?