VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

Blog 2
Foto van Catinka Kersten

Catinka Kersten

Voor ieder beestje een passend verdrijvingsfeestje

hoewel het nooit vriendelijk is om van beestjes af te komen, kan 'ongedierte' bestrijding wel natúúrvriendelijk...

Ach, de zomer. Lekker weer, vakantie vieren, terrasjes pakken, bakken op het strand, (hopelijk!) festivals bezoeken, lekker tot laat buiten zitten. Het klinkt allemaal geweldig. En dat is het ook! Tot het moment dat je in je bedje ligt en er hordes muggen en vliegen om je heen cirkelen. Of dat mieren in colonnes ervandoor gaan met het stuk brood dat op je aanrecht lag. Dat slakken zich gaan nestelen in je hosta, om er nooit meer weg te gaan. En zilvervisjes je huis overnemen. Wat doe je dan? Hoe verdrijf je deze vervelende beestjes? En hoe doe je dat op een duurzame, milieuvriendelijke en diervriendelijke manier? Daar vertellen we je alles over in deze blog. Voor ieder beestje een passend verdrijvingsfeestje!

De mier
De mier heeft ’s zomers nog wel eens de neiging zijn koffers te pakken en intrek te nemen in je huis. Als het lekker weer is staan de deuren en ramen vaker open. Een uitgelezen kans voor dit sterke insectje om stiekem naar binnen te sneaken. Catinka is in het verleden flink bezig geweest de mier uit haar huis te verdrijven. Ze geeft tips die voor haar hebben gewerkt:

  • Zet om te beginnen geen oude bierflesjes naast een grote mierenkolonie.
  • Je hoeft écht geen genocide te plegen. Mieren zijn prima buren als je elkaars grenzen respecteert.
  • Eerst de duh tip: Als je geen visite wil, stuur dan geen uitnodiging. Mieren houden van zoetige dingen, dus zorg dat ze nergens bij kunnen en dat ze het niet kunnen ruiken. Je merkt vanzelf waar ze op af komen.
  • Dan nu de gouden tip: Zoek uit waar ze binnen komen en smeer de drempel/raamkozijn/doorgang in met citroenzeep. Gebruik vloeibaar afwasmiddel of gebruik een blok zeep als krijt. Zorg dat je deze barrière wekelijks bijwerkt. Simpel en jij en de mieren zijn even goede vrienden! Handig voor deze tip zijn: afwaszeep van Loofco en Marseillezeep van Tadé met citroengeur

Ook Ilonka hield zich bezig met het verdrijven van mieren. Tijdens haar zoektocht op verschillende fora en in Facebookgroepen heeft ze een verzameling van tips samengesteld om de mier uit haar huis te verdrijven. Mieren sturen als eerst een verkenner op je huis af, op zoek naar voedsel.  Wanneer de verkenner een lekker hapje heeft gespot legt hij een geurspoor terug naar het nest en pakt de rest van de kolonie de biezen om gezellig bij je in te komen wonen en eten. Met azijn dweilen haalt dat geurspoor weg en maakt dat de rest van de mieren jouw huis niet vindt. Nog effectiever is om te voorkomen dat de verkenner überhaupt je huis binnenkomt. Een tip van een vrolijke huismoeder: strooi zout op de plek waar de mieren binnenkomen. Ook kaneel en gemalen nootmuskaat schijnen te helpen. Die geur? Daar houden mieren namelijk niet van.


De mug
De vrouwtjes zoemen argeloos rond, op zoek naar een makkelijk te prikken ader om zich daar comfortabel te nestelen, zich flink vol te tanken met bloed en daar een jeukend souvenir achter te laten. Ik schijn een enorme prooi voor de beestjes te zijn en wordt hier niet bepaald vrolijk van. De muggenvrije spray van Care Plus werkt hier goed tegen. Ja, echt! Mijn moeder had de spray op gedaan, zag een mug op haar af komen en deze maakte vlak voor ze op een stukje huid kon neerstrijken een omtrekkende beweging om er vervolgens vandoor te gaan. Naast het gebruik van de spray zijn er nog twee andere belangrijke tips om mee te nemen in je muggenbestrijdingsplan:

  • Heb je thuis overlast van muggen? Check dan bronnen met stilstaand water in en om het huis. Daar bivakkeren ze graag. Heb je een regenton? Dek deze dan af met gaas. Dan kunnen de muggen niet weg. 
  • De allerbeste, effectiefste en diervriendelijkste optie tegen muggen is toch echt een klamboe boven je bed te hangen. Geen overlast van muggen en ook nog eens een romantisch hemelbedje gecreëerd.

Soms heb je enorm je best gedaan om muggen te weren, maar zijn die kleine rakkers toch nog in staat geweest een jeukende muggenbult bij je achter te laten… Wat doe je dan? De aller beste tip is heel erg voor de hand liggend. Zo voor de hand liggend dat je waarschijnlijk heel hard zucht, wanneer je het leest. De tip is dus: NIET KRABBEN! En je bent binnen een halve dag van de jeuk af. Voor mij is dit helaas niet mogelijk, maar mocht je de krabbehoefte kunnen weerstaan dan is dat de allerbeste tip! 

Toch gekrabd? Of blijft de jeuk bestaan? Dan zijn er een heleboel middeltjes om jeuk tegen te gaan. Gebruik de Bio Insect SOS Gel van Care Plus voor op de jeukende plekken, te koop in onze webwinkel. Ook lavendelolie of -zalf, (appel) azijn en gekneusde weegbree op de plek wrijven werken.

En dan de meest onorthodoxe manier om jeuk te verdrijven. Namelijk met hitte. Wat? Met hitte? Ja, met hitte! We willen benadrukken dat we geen ervaring hebben met deze methode en willen ook zeker niet verantwoordelijk zijn voor een brandwond. Daarom deze vette disclaimer: doe dit geheel op eigen risico. Als het fout gaat, dan hebben we je gewaarschuwd. Goed? Wil je het toch proberen? Dan kan je de volgende dingen doen. The easy way: haal een heet theelepeltje uit je kopje thee en leg het kort op de bult. The hard way: ga naar de badkamer. En pak daar je föhn uit de kast. Een föhn? Ja, je kan nog terug… Zet je toch door? Pak dan de föhn en blaas met de hete lucht op de bult tot het pijn doet. Haal de föhn weg en herhaal dit zo’n drie keer. En kennelijk is de jeuk dan weg. Dit heeft te maken met het effect van de hitte. De hitte zorgt ervoor dat eiwitten die de jeuk veroorzaken kapotgaan. Deze tip schijnt ook te werken bij jeuk veroorzaakt door een eikenprocessierups. Laat ons vooral weten of het werkt, dan durven wij het ook aan! =)


De slak
Er zijn tijden waarop je deze weekdiertjes regelmatig door je tuin ziet glibberen: slakken. Zowel huisjes- als naaktslakken feesten op de heerlijke jonge blaadjes in je tuin en richten een ware verwoesting aan. Tuinbezitster Ilonka kan hier over meepraten. Er zijn veel (milieuvriendelijke) manieren om slakken te weren. Je kunt bijvoorbeeld een koperen draad in je tuin neerleggen of kopertape gebruiken. Ook het rondstrooien van eierschillen of koffiedik schijnt volgens de Facebookgroep- en fora-analyse van Ilonka te werken. Een andere manier is knoflook een nacht te laten trekken in kokend water en daar de planten mee te spuiten. Hier houden slakken niet van. Waar slakken wel van houden is een sappige sinaasappelschil. Leg de schil neer naast plantenpotten, met de schilkant naar beneden. Slakken gaan zich hier vervolgens lekker onder nestelen. Wanneer de schil vol zit met slakken kan je deze oppakken en ergens anders weer uitzetten.

Ook zijn er wat minder slakvriendelijke manieren om de slijmerige beestjes te bestrijden. Plaats een slakkenval en vul deze met bier (wel iedere dag het bier verwisselen). Hier houden slakken erg van. Wanneer de slakken in de val zitten schijnen ze erin op te lossen. Alhoewel hier ook verschillende verhalen over rondgaan. Een andere optie is om je tuin egelvriendelijk te maken. Egels eten namelijk heel graag een slakje. We leggen je uit hoe je je tuin egelvriendelijk maakt.

Allereerst is het belangrijk om de egel toegang te geven tot je tuin en hem ook een mogelijkheid te geven om naar een andere tuin te gaan. Een soort A4 voor egels. Dit kan je doen door een haag te plaatsen als afscheiding of genoeg ruimte onder de schutting over te laten, zodat de egels er onderdoor kunnen. Egeltjes worden erg blij van een tuin wanneer er voldoende schuilplekken te vinden zijn. Laat dus vooral wat takken en blaadjes liggen waar ze zich onder kunnen verstoppen. Ook kan je zelf plekken voor het prikkelige beestje creëren door een egelhuisje te plaatjes of een bos takken / een stapeltje hout neer te leggen, waar de egel heerlijk kan nestelen. Wanneer er een bakje water staat of een vijver aanwezig is (waar egeltjes ook makkelijk uit kunnen komen), is de egel ook erg blij. Je maak een egel helemaal gelukkig als er ook nog spinnen, pissebedden, slakken, insecten en wormen rondstieren en glibberen. 

Mocht je van plan zijn om kippen aan te schaffen dan is dat ook een goed bestrijdingsmiddel. Kippen smullen namelijk van slakjes.


Het zilvervisje
Valt het jou ook op dat het zilvervisje steeds meer zijn intrede doet in onze huizen? Naar mijn idee zou dit iets te maken kunnen hebben met de afgelopen anderhalf jaar aan lockdowns. De visjes houden van warme, vochtige plekken en worden blij van huidschilfers. Nu we het afgelopen jaar vaker thuis zijn geweest, wild tierend onze huidschilfers rond hebben gestrooid en vaker de verwarming hebben aangezet (want klappertandend thuiswerken is niet zo fijn) waardeerden ook de zilvervisjes de gezelligheid in huis. Denk ik… Hoewel deze beestje ongevaarlijk zijn is niet iedereen blij met hun aanwezigheid. Vandaar deze tips!

Preventieve maatregelen tegen zilvervisjes zijn simpel. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omlaag gaat. De kleine diertjes houden namelijk van warme en vochtige plekken. Dicht kieren en spleten af waar ze hun eitjes kunnen leggen. Verwijder zoveel mogelijk voedselbronnen uit de keuken, bewaar voedselwaren in voorraaddozen, leg geen stapel boeken op de vloer, laat vuile was niet te lang liggen, stofzuig vaak en maak goed schoon.

Soms houdt dit de little devils niet tegen. Hoe kom je van ze af als ze er al zijn? Spoor ze allereerst op. Check vochtige, donkere plekken en speur naar kleine uitwerpselen die lijken op kleine peperkorreltjes. Op spullen van stof of karton komen ze ook graag af. Ook kan je hun schuilplaats herkennen wanneer ze verveld zijn. Je vindt dan stukjes huid van de zilvervis in je huis. Heb je de schuilplekken gevonden? Dan kan je aan de slag met een van de volgende tips.

Vang ze in een glazen pot
Neem een glazen pot en omwikkel deze van onder, cirkelend naar boven met plakband. Plaats een stukje brood in de pot en zet deze ’s avonds en ’s nachts neer op de plekken waar ze hun intrek nemen. 

De visjes zullen via het plakband naar boven klimmen, maar komen er eenmaal in de pot niet meer uit.

Een krantenval
Rol een krant op, bevestig elastiekjes aan de buitenzijdes en maak de krant vochtig. Leg de krant voor je gaat tukken neer bij de schuilplekken van de zilvervisjes. Hier nestelen ze lekker in en eten de krant heerlijk op. Gooi de volgende dag de krant weg zonder deze uit te rollen. Herhaal dit tot je nergens meer zilvervisjes spot.

Geurwering
Zilvervisjes houden niet van heftige geuren als lavendel, kaneel en kruidnagel. Hang zakjes met deze kruiderijen op in je keukenkastjes om de visjes te weren. Ook sprayen met etherische citrus- of lavendeloliën aangelengd met water op de plekken waar je ze niet wilt hebben werkt.


Vliegen en fruitvliegen
In de zomer staan deuren en ramen vaker open en hierdoor kunnen vliegen makkelijk naar binnen komen. Naast de geluidsoverlast die zij veroorzaken kunnen deze zoemende vriendjes op etenswaren gaan zitten. Dit is natuurlijk niet erg hygiënisch! Buiten de ‘normale’ middelen als het plaatsen van horren om is een vleesetend plantje een effectieve (maar wel vliegonvriendelijke) wijze om ze te bestrijden

Ook fruitvliegjes zijn te bestrijden. De kleine vliegjes zijn niet gecharmeerd van de geur van basilicum, salie, kruidnagel, lavendel, knoflook en dille. Plaats hier een plantje of zakje met kruiden van naast de fruitschaal. Een andere optie is om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Fruitvliegjes worden namelijk niet zo blij van tocht.

Zo… – veegt zweetdruppeltjes van haar voorhoofd -. Dat was een enorme opsomming van bestrijdingsmethodieken. Hopelijk helpt het jou om je huis en tuin vrij te houden van indringers die je er liever niet hebt. Veel succes! En een hele fijne zomer toegewenst!

Ook namens de andere fairhippers, Lizette