VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

gelatine? Waarom zou je dat vermijden?

Wat is gelatine eigenlijk, waar komt het vandaan en waarom zit het in al mijn snoep? En is het eigenlijk wel een probleem dat ergens gelatine in zit?

Waar wordt gelatine van gemaakt

Photo by Luis Aguila on Unsplash

Gelatine zit in heel veel producten en wordt vooral gebruikt om voedsel te laten opstijven. Bijvoorbeeld in snoepjes, drop, pepermunt, pudding, toetjes, taart, halvarine, medicijnen en vitaminepreparaten.
Je vindt het ook in sommige wijn, bier of vruchtensap.

Omdat gelatine wordt gemaakt van collageen, een eiwit dat voorkomt in bindweefsel (huid, botten en kraakbeen) van vooral zoogdieren. Dit maakt het eigenlijk slachtafval, waar we lang geleden een nuttig doel voor hebben gevonden. Het betekend dat een snoepje met gelatine niet veganistisch is, zelfs niet vegetarisch. Ook is het bijvoorbeeld niet Het is een persoonlijke keuze voor mensen om gelatine wel of niet streng te vermijden. Omdat het een bijproduct is van de vleesindustrie worden er geen dieren geslacht speciaal voor gelatine, dus wil je de industrie niet stimuleren dan maakt je met gelatine vermijden niet zo’n groot verschil, maar als je überhaubt geen dieren wil eten, of een specifieke diergroep niet, dan kies je er waarschijnlijk voor  om gelatine niet te eten.

Gelatine wordt ook gebruikt om drank te klaren, oftewel helder te maken. Omdat het in dit geval een hulpstof is voor het proces, is het geen ingrediënt. Je weet alleen zeker van drank met het V-Label keurmerk ‘vegan’, dat het niet geklaard is met vislijm, casseïne (melkeiwitten), ei-eiwitten of gelatine. Vegetarische wijn kan wel met eiwitten van melk of eieren zijn geklaard.

Vega alternatieven voor gelatine zijn arabische gom (bijvoorbeeld in snoepjes) van de acaciaboom en agar-agar (in pudding bijvoorbeeld), wat gewonnen wordt uit algen. Ook pectine kan worden gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt veel gebruikt om jam mee te geleren. Pectine zit in de celwand van groente en fruit.

Bronnen:
– Wat is gelatine en waar zit gelatine in? – Vegetariërs Bond
– Gelatine – Wikipedia