VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

Ode aan Nederlands tapwater
Catinka Kersten

Catinka Kersten

8 redenen om te houden van Nederlands kraanwater

nederlands kraanwater is een van de beste dingen aan wonen in nederland, laat me je vertellen waarom

Kraanwater. Het is zo gewoon voor ons dat we de wc er mee doorspoelen, het is de saaie keuze op het verjaardagsfeestje en geen kind zal het noemen als favoriet drinken. Ik zal zelf ook niet snel kraanwater noemen als mijn favoriete drankje, maar als ik heel eerlijk ben dan is Nederlands kraanwater mijn absolute nummer één favorietste favoriete drinken ooit en ik heb 8 enorm goede redenen waarom, want Nederlands kraanwater is da bomb.

1. Schoon schoner schoonst
In de lijstjes waarin wordt gekeken naar waar het schoonste en veiligste drinkwater uit de kraan komt staat Nederland er altijd bij. De Environmental perfomance index (EPI) meet al jaren hoe goed landen de gezondheid van hun burgers beschermen door sanitair en drinkwater op orde te hebben en Nederland staat momenteel bij hen in de top drie met Finland en IJsland. Dit komt omdat er weinig landen zijn die zo streng op de waterkwaliteit controleren als Nederland. Het moet aan honderden eisen voldoen en wordt strenger gecontroleerd dan voedingsmiddelen!

2. Zelfs schoner dan flessenwater
Ons kraanwater is zo schoon dat het zelfs schoner is dan flessenwater. Nee echt. Een studie die in 2018 gepubliceerd werd in Frontiers in Chemistry onderzocht hoeveel microplastic, (plastic deeltjes van 0,05-0,5 mm grootte) er in gebotteld water voorkomt en de resultaten waren verontrustend. In 93% van de onderzochte flessen vonden zij microplastic, zelfs de soort water die in een glazen fles kwam bleek niet schoon door de test te komen. En ook de hoeveelheid deeltjes was verbijsterend. Gemiddeld vonden ze 325 deeltjes per liter water. Nestlé pure life scoorde het slechtst; een sample van hen bevatte zelfs 10.000 deeltjes per liter.

Nee dan Nederlands kraanwater! Dunea en Waternet wilden ook wel eens weten hoeveel microplastic zij ons door de strot goten en deden een groot onderzoek waarbij zij op verschillende locaties in totaal 120.000 liter water uit de leidingen testten. Het resultaat van het onderzoek naar microplastic in Nederlands kraanwater: 0,018 deeltje per liter water. Dat is nogal een verschil!

Ook op de aanwezigheid van (potentieel schadelijke) micro-organismen in het water scoort kraanwater beter dan flessenwater. (Gatver)

3. Geen chloor, niet goor
Kraanwater in andere landen is vaak ook prima, maar het smaakt naar chloor. Er mogen geen micro-organismen in drinkwater voor komen, dus wordt er vaak een klein beetje chloor toegevoegd aan het water. Onschadelijk voor ons, maar het smaakt wel heel naar.

In Nederland doen wij dit anders. Bij ons gebruikt de waterzuivering onder anderen UV licht om bacteriën in ons drinkwater uit te schakelen en wij zorgen extreem goed voor onze leidingen, waardoor bacteriën en virussen nauwelijks de kans krijgen om via een eventuele lekkage in het gezuiverde drinkwater te komen. Zo hebben de meeste gemeentes geen druppel chloor nodig en proef je alleen jouw regionale mineralen in het water.

4. Mineraalwater komt gewoon uit de kraan
Over mineralen gesproken; In Nederlands kraanwater vind je net als in gebotteld mineraalwater heel veel nuttige mineralen waar je lichaam op kan bouwen. De meest voorkomende mineralen zijn calcium, magnesium, natrium en kalium. Deze mineralen zijn onder anderen belangrijk voor je botten, tanden, spieren, bloeddruk, zenuwcellen en vochthuishouding. Omdat deze mineralen van nature in onze grond voorkomen, zitten ze in ons grondwater en dus komt het zomaar uit je kraan.

Vandaar ook dat water uit Friesland net anders smaakt dan in Gelderland, want een iets andere verhouding mineralen geeft een iets andere smaak.

5. Klimaat impact
Ook voor het klimaat is kraanwater het állerliefste drankje dat je voor jezelf kan tappen; de klimaatimpact van 1 glas fleswater is vergelijkbaar met wel 100 tot 200 glazen kraanwater. Dit komt onder andere doordat flessenwater én verpakt én vervoerd moet worden. En dan hebben we het nog niet eens over die bergen en bergen plastic afval waar we maar geen raad mee weten.

Nee dan kraanwater! Dit wordt gewonnen uit ons eigen grondwater door bedrijven die steeds meer klimaatneutraal worden en het stroomt zó jouw herbruikbare glas of fles in. Geen vervoer, geen afval, nauwelijks impact.

6. Bijna overal in Nederland gratis te krijgen
Ok, voor het water uit je eigen kraan moet je gemiddeld wel €0,001 betalen per liter, maar overal in Nederland zijn er waterpunten waar je zomaar gratis en voor niets water kunt tappen.

Dus ben je een dagje uit in een vreemde stad en is je waterfles leeg? Kijk dan even op drinkwaterkaart.nl! Zij verzamelden alle openbare waterpunten op een kaartje en als je deze opent zie je in één oogopslag waar je heen kan om water te tappen. Gratis! Had ik dat al gezegd?
waterkaart.nl
7. Nee, kraanwater is niet saai

Drink je kraanwater, dan proef je de mineralen van het gebied en ik vind dat een super romantisch idee, maar soms heb ik daar geen boodschap aan en gooi ik gewoon wat citroen, sinaasappel, aardbei, komkommer, citroenmelisse, basilicum, munt of gember in mijn water. Super lekker. Ook kan je allerlei heerlijke limonadesiropen vinden om jouw kraanwater elke keer een andere smaak te geven. Wil je graag water met prik? Probeer dan eens een (tweedehands) sodastream of vergelijkbaar apparaat; met zo’n apparaat en de juiste siroop kan je zelfs frisdrank maken zoals cola of fanta.

8. Luiheid en comfort
Kraanwater hoef je niet naar huis te slepen vanaf de supermarkt, waar je thuis ontdekt dat je tóch per ongeluk je bananen hebt geplet, het komt namelijk gewoon uit de kraan.
Kraanwater hoef je nergens op te bergen want het komt gewoon uit de kraan.
Kraanwater kan je meenemen in jouw eigen plastic vrije thermos drinkfles, die je misschien wel hebt gevuld met ijsklontjes en de hele dag aan kan vullen met heerlijk water gewoon uit de kraan.

Conclusie
Wij boffen maar met dat water, gewoon uit de kraan!

Bronnen:
– NCBI – Studie naar plastic in flessenwater
– Time.com – Uitleg over de de gezondheid van kraanwater vs flessenwater 
De EPI sanitair en drinkwater score
– Drinkwaterplatform – Het onderzoek naar microplastic in Nederlands kraanwater
– Drinkwaterplatform – Artikel over de reiniging van Nederlands drinkwater
– Drinkwaterplatform – Artikel over heilzame mineralen in Nederlands drinkwater en waarom je water filteren overbodig is
– Milieudefensie – hoe duurzaam is ons drinkwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *