VANAF €60,- GRATIS VERZENDING naar een pickuppoint binnen Nederland (jep, vet lief van ons)

vrij van SSL, SLES, parabenen, ftalaten, BPA of PEG?

Klinkt mega goed en interessant, maar wat betekenen al die afkortingen eigenlijk? En waarom is het belangrijk voor mij dat iets vrij is van SSL, SLES, parabenen, ftalaten en BPA of PEG? Dat leggen we je haarfijn uit.

wat staat er eigenlijk op die productlabels

Photo by Amplitude Magazin on Unsplash

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) is een reiniger. Het verwijdert vet en viezigheid en zorgt ervoor dat het product schuimt. Dat voelt misschien heerlijk aan, maar is zeker niet nodig. Ook zonder schuim wordt je huid en haar goed schoon. Er zijn verschillende soorten sulfaten en zepen. SLS is de meest harde, irriterende en uitdrogende variant. Sodium Laureth Sulfaat (SLES) is praktisch hetzelfde als SLS, maar is iets milder.

Parabenen werken als conserveermiddel voor bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zonder conserveermiddelen kun je producten veel minder lang gebruiken. Er bestaat binnen Europa onder zowel wetenschappers als onder consumenten discussie over de veiligheid van het gebruik van parabenen in producten. Deze discussie gaat over de mogelijke hormoonverstorende werking van parabenen en bijvoorbeeld op het mogelijk ontstaan van borstkanker. 

Om plastic producten hard te maken, gebruik je verstevigende stoffen, additieven zoals Bisfenol A (BPA). Om plastic juist zacht en buigzaam te krijgen, gebruik je weekmakers zoals ftalaten. Bisfenol A (BPA) en weekmakers worden er sterk van verdacht onze hormoonhuishouding te verstoren.

PEG is een afkorting voor: Polyethylene Glycol. PEG houdt water vast en wordt vooral gebruikt als oplosmiddel. Het werkt als een emulgator (een stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel). Nadelen zijn dat het andere stoffen gemakkelijk je huid binnen laat komen en dat het de vochtbalans van je huid kan aantasten.